Drie gewoontes voor het nieuwe jaar
Stel… je realiseert jouw droom (natuurlijk specifiek geformuleerd volgens de NLP-vormvoorwaarden), en…
- je doet wat je het allerliefste doet
- je helpt andere mensen verder
- je bouwt samen een community
- je draagt bij aan de maatschappij
- je maakt een nieuwe technologie
- je realiseert het meest vernieuwende idee van de eeuw
- je spreekt met passie
- je leidt op verbindende wijze
- je past met succes NLP toe
- je werkt in een waardevol bedrijf
- je ontwikkelt je tot expert in je vakgebied
- je laat oude patronen en belemmerende overtuigingen los
- je hebt financiële zekerheid
- je houdt balans tussen werk en privé
- je doet leuke dingen met vrienden
- je knapt je huis op
- je zorgt voor een zo gezond mogelijk lichaam
- je behaalt een sportief topresultaat
- je creëert een artistiek hoogtepunt
- je onderhoudt liefdevolle relaties
- …
Stel je voor…
Jouw eigen doelen,
het is je helemaal gelukt!
Je hebt het volledig bereikt… wat maakt dat dan mogelijk voor jou?
Als je je helemaal inleeft in die geweldige situatie. Hoe is dat? Wat zie je, wat hoor je, wat voel je? En wat ervaar je vanbinnen?
Ontspanning? Ruimte? Blijdschap? Vrede? Voldoening? Kalmte? Innerlijke rust? Er mogen zijn? Er helemaal zijn? Of … Hoe beschrijf jij zelf deze innerlijke toestand?
Short-cut naar Zijn
Er bestaat een grote kans dat het uiteindelijke effect van het behalen van je doel een Zijnstoestand is (in NLP termen een kerntoestand – Core State). Waarin even helemaal niets hoeft, waarin je ontspanning ervaart, je volop aanwezig bent, je zintuigen allemaal aan staan, je alles in je opneemt. Je bent in het NU.
En dit biedt een prachtige kans!! Je kunt dit veel vaker ervaren. Zo vaak als je maar kan. Niet alleen na het behalen van een doel, ook tijdens de weg ernaartoe.
Om te ZIJN hoef je namelijk niets te doen. Wel te laten 🙂 … Zijn is er namelijk al. Altijd. Je kunt het niet begrijpen maar wel ervaren. Door volledig aanwezig te zijn in het moment. Je nergens tegen te verzetten, niet willen dat het anders is dan dat het is. Niet denken. Gewoon of puur, ZIJN.
Maar omdat ons hoofd zo snel is en we zo goed zijn in denken, kunnen de meesten van ons daar wel een beetje hulp bij gebruiken.
Daarom 3 eenvoudige van-gedrag-naar gewoonte tips voor meer bewust Zijn
Gewoonte 1 – De post-it
Plak een Post-it met STOP! erop op je koffiezetapparaat, op je tandenborstel, op het dashboard van je auto of bijvoorbeeld het hoesje van je telefoon. Of iedere andere plek waar je een reminder aan ‘waar ben ik met mijn aandacht’ kunt gebruiken.
Als je de post-it- ziet, doe je het volgende.
Je STOPT. Je ademt uit, zowat onhoorbaar, dus heel zachtjes via je mond. Voel je je schouders zakken? Je buik intrekken? En daarna stroomt er lucht weer vanzelf via je neus naar binnen. Kijk nu eens ontspannen om je heen, is er iets in je blikveld dat je opvalt?
Doe dit nog een keer, adem zachtjes uit en bij het vanzelf weer inademen, ga je nu rustig luisteren, zijn er geluiden die je oren opvangen?
Doe dit nog 1x, adem zachtjes uit en bij het inademen, merk je (meer) innerlijke stilte op?
Gefeliciteerd, je was even in het hier-en-nu.
Je denken had een pauze-moment.
Ga ook vooral door met doen wat je leuk vindt. Hoe fijn is het om te creëren, te bewegen, te ontwikkelen, bij te dragen. Maar voorkom dat je opbrandt, uitdooft, het leven aan je voorbij gaat omdat je denkt dat het pas op een later moment beter wordt. De toekomst bestaat alleen als gedachte. Dat wat werkelijk is, is NU. Hoe kun je meer volledig in het nu ZIJN ?
Gewoonte 2 – Een boom
Als je buiten bent en een boom ziet…
Kijk dan omhoog. Ga niet denken over wat voor boom het is, dan zet je je hoofd weer aan het werk, gebruik je zintuigen … Kijk naar de top van de boom en verder. Hoe ziet de lucht er op dit moment uit? Hoe ver kan je kijken? Hoe breed? En luister, welke geluiden vallen je op? Hoor je ze komen en gaan? En nu, zonder te kijken, hoe weet je dat je een linkerhand hebt? Merk op wanneer en hoe je je hand gaat voelen. Dit kan ook voor je rechterhand en voor allebei tegelijk…
Tada … weer een ingang naar een ‘hier-en-nu’ moment ontdekt.
Deze pauzes voor je hoofd kunnen je naast momenten van ontspanning en rust, ook verrassende nieuwe inzichten en ideeën opleveren. Die kunnen makkelijker binnenvallen als er meer ruimte is in ons hoofd.
Let wel, gedachten kunnen heerlijk zijn, om je in te verliezen, te herinneren, te mijmeren, te visualiseren, te dromen, te plannen, te verlangen. Gedachten kunnen ook verschrikkelijk zijn met steeds terugkerende zorgen, oordelen, meningen, angsten.
Wat we met NLP kunnen ontdekken is dat we gedachten hebben, maar ze niet zijn.
We leren hoe we onze eigen gedachten, gevoelens, gedragingen kunnen observeren en er veranderingen in kunnen aanbrengen. Hoe we anderen kunnen helpen met een mindset die werkt. Hoe we allerlei ankers, overtuigingen en triggers kunnen installeren die motiverend zijn.
We kunnen nog verder uitzoomen en als het ware uit of voorbij het niveau van denken stappen. Dan zien we als het ware gedachten-formaties komen en gaan, zoals we wolken in de lucht waarnemen of golven in de zee. We observeren zonder iets te doen of te verwachten dat het ander is. We bieden ze als het ware de ruimte om te zijn. We zijn er mee, neutraal of in stille bewondering/verwondering. Dat kunnen we ook met de activiteit in ons hoofd doen. Er niet in mee gaan, het enkel waarnemen.
Gewoonte 3 is voor situaties waarin je met andere mensen bent. Bijvoorbeeld op je werk of het kerstdiner?
Gewoonte 3 – als er iemand tegenover je zit
Ga met je rug tegen de rugleuning zitten, voel de stoel, je hoofd recht boven je schouders, zet je beide voeten op de vloer en ontspan je schouders. Open je blik. Dat wil zeggen, zie de ogen van de ander, alsof je naar het middelpunt van een landschap kijkt en tegelijk ook bewust ben van het hele landschap. Je kunt niet alles helder zien (biologisch onmogelijk) maar zou er beweging zijn ergens in de ruimte dan zou je dat gewaar worden. Blijf met je aandacht bij de ander in het hier-en-nu. Kijk met deze ontspannen, brede blik en luister. Wees benieuwd. Luister niet om te reageren, maar puur om het unieke perspectief van die ander te horen. Merk op wat dit met je doet.
Als we bewust aanwezig zijn in een gesprek verandert de sfeer, er komt rust in ons lijf en ruimte in ons hoofd om diep te luisteren.
Oefen deze 3 gedragingen zoveel als je wilt zodat het gewoontes kunnen worden!!!
Er zijn geen schadelijke bijwerkingen bekend 😉
Ik wens iedereen een fantastisch 2024 toe met mooie dingen doen en veel bewust zijn.
NB De laatste gewoonte gaat over Relational Presence. Bewust aanwezig zijn in communicatie. Dit werkt niet alleen om heel goed te kunnen luisteren en een ruimte te creëren waarin anderen zich gehoord en gezien voelen. Het geeft jezelf ook gemak en vertrouwen om jezelf te laten zien en horen, om authentiek aanwezig te zijn en natuurlijk en open te spreken in welke groep dan ook. Als je daar benieuwd naar bent. Kijk dan eens naar https://hetiep.nl/trainingen/spreken-met-vertrouwen-relational-presence/
Als blog verschenen in de nieuwsbrief van het IEP – december 2023