Our decisions lead to the kind of life we live

Wie ben ik ?

Laat dat nou net de vraag zijn die ik niet weet te beantwoorden. Ik ben van alles en nog wat. En dat vind ik fijn. Dat kan ik nu zeggen, maar ik ben er lang naar op zoek geweest. 

Ze zeggen wel eens “wat je anderen leert, heb jezelf te leren”. 

Nou dan gaat dat dus over: jezelf meer en meer leren kennen op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Meer bewust zijn. Meer in verbinding zijn met jezelf. En van daaruit echt verbinden en authentiek communiceren met anderen. 

Dat kan ik nu wel zien als rode draad. Maar zoals in het gedicht “The Wanderer” in mijn boek Present! staat, ’the road is made by walking’.

Ik zal niet bij mijn eerste voetstappen beginnen 😉 maar een eindje verder op het pad.

Na mijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente begon ik bij een opleidingsinstituut voor de overheid te werken en daarna bij een groot adviesbureau. 

Ik ontdekte na een tijdje dat ik meer wilde werken met de mensen die geacht werden te veranderen, in plaats van nog meer veranderingstrajecten bedenken en op afstand begeleiden. Vragen die me interesseerden waren “Wat maakt dat we doen, wat we doen. Waarom veranderen we wel of niet? Welke interventie werkt en welke niet en waarom is dat zo?” 

Op zoek naar een opleiding in toegepaste psychologie kwam ik op aanraden van een goede collega bij het IEP in Nijmegen uit. Ik begon met de practitioner NLP en ben nooit meer gestopt. Ik vond niet alleen de antwoorden die ik zocht, maar leerde vooral door alle tools en technieken eerst zelf te ervaren voordat ik ze ging doorgeven aan anderen. Ik begon in 1998 mijn eigen trainingsbureau en coachingspraktijk. 

Zelfverwezenlijking kent volgens mij geen grenzen. 

Of we ons nu anders willen gedragen in de buitenwereld of ons anders willen voelen aan de binnenkant – het begint met meer bewust zijn. 

Bewust zijn vraagt om aandacht. Met aandacht bewust worden van de unieke manieren waarop jij denkt, voelt, doet, communiceert en de effecten hiervan. Om vervolgens te ontdekken hoe je hierin keuze kunt ontwikkelen en leiderschap in kan nemen. 

De kracht van aandacht

Bij toeval kwam ik in 2001 in aanraking met Relational Presence (toen nog Speaking Circles genoemd) – een bijzonder effectieve manier om met al je aandacht aanwezig te zijn in communicatie. Ik wist niet dat ik het nodig had, maar wow, wat heb ik daar veel van en in geleerd. “Stop trying to be good, be yourself” en “Stop performing, start connecting” zijn quotes die dat goed weergeven. Afijn, ik heb er samen met vriend en collega Koos Wolcken een boek over geschreven 🙂 

Persoonlijk Leiderschap

Ik kan met zekerheid zeggen dat ik houd van leven, leren en toepassen. Ik denk dat de wereld een mooiere plek kan zijn als we groeien in bewust zijn en ons meer verbonden voelen met onszelf, elkaar en het grotere geheel. 

Ik draag daar graag aan bij door te luisteren waar behoefte aan is en op maat ‘verander technieken en processen’ in te zetten. De toolbox die ik bij me heb voor daadwerkelijke verandering bestaat, naast levenservaring, uit de kennis en kunde opgedaan in (in chronologische volgorde)

 • NLP – Practitioner opleiding
 • NLP – Master Practitioner opleiding
 • MindSonar® Mindset Professional
 • Speaking Circles®
 • Situational Leadership®
 • Destination® Coaching
 • Mental Space Psychology
 • Relational Presence® Train-the-Trainer
 • Multiple Braining Integration Techniques (mBIT)
 • Wholeness Process Coaching
 • Human Design Foundation Training
 • Human Design Advanced Coaching
Over Jennet | Jennet Burghard